Terug naar Nieuws

Zomereenzaamheid

Gepubliceerd op:

 Heb je de afgelopen weken al die caravans en campers gezien, toen je door de straten naar de supermarkt fietste? Waar het eerst nog koortsachtig druk was in de supermarkt, zijn de winkelpaden nu leeg. Net als de straten op dit moment. Iedereen lijkt wel met de Noorderzon vertrokken, behalve jij… Zomereenzaamheid bestaat niet alleen onder de senioren, ook jongeren hebben er last van. Een ieder die de hele zomer thuis zit, omdat ze niet op vakantie kunnen ervaren wel zomereenzaamheid. Wat kan je eraan doen?

Baaldag

Bedenk dat het tijdelijk is. Na de zomervakantie pakt iedereen het dagelijks leven weer op, jij dus ook. Bekijk het dag voor dag. De ene keer heb je een rotdag, maar morgen kan je je weer een stuk beter voelen.

En is het zo erg, dat er een rotdag tussen zit? Als de verveling toeslaat, begint het overdenken. Het hele jaar ben je druk geweest met werk en/of studie, of had je je wekelijkse koffie-ochtend, schildermiddag of wandeling met vrienden, maar nu valt alles stil. De zomer is een mooi moment om stil te staan bij je leven en jezelf af te vragen of je het komende half jaar zo wil doorgaan. Reflecteren wordt dat ook wel genoemd. Dat je stil staat bij je behoeften en wat je eigenlijk echt wil. Misschien wil je minder hard werken en besluit je het komende half jaar meer aan sociale contacten te besteden. Of wil je een nieuwe hobby uitproberen, zoals biljarten, of juist meer gaan bewegen?

Weekplanning

Laat het overdenken niet omslaan in piekeren. Want voor je het weet pieker je jezelf dan toch in de put. Een tweede tip is dan ook om een weekplanning te maken. Structuur in je dagen geeft grip en iets om naar uit te kijken. Plan je huishoudelijke taken in, maar ook ontspanning. Misschien is er een kennis die even met je naar het terras wil op vrijdag, of haal je een mooi leesboek uit de bibliotheek voor de dinsdag dat het regent. En ga je woensdag sporten. Je kan ook een half uur per dag berichtjes sturen via what’s app om te horen hoe het met vrienden en familie gaat. Een ding is zeker, als je de dag start op de bank, eindigt het ook vaak op de bank met een somber gevoel.

Als je ontdekt dat je het lastig vindt om vrienden te vragen om iets samen te gaan doen, of dat je veel stress ervaart nu je in de rust komt van het werk, neem gerust contact op met Sociaal Werk De Kaai om te onderzoeken wat jou kan helpen om weer lekkerder in je vel te komen.

15-09-2023

‘Ik woon een helft bij mama en een helft bij papa’

 Veel kinderen wonen tegenwoordig in twee huizen. Maar je hebt maar één hart en met dat hart hou je van allebei je ouders. Dat kan lastiger zijn dan je denkt. Binnenkort gaat de training 2 Huizen 1 Hart beginnen in Heerenveen. De training richt zich op leerlingen uit de bovenbouw …
Lees meer