Terug naar Nieuws

Vertrouwen opbouwen en de juiste hulp bieden

Gepubliceerd op:

Maatschappelijk werk is ook voor het belang van een zorgvuldige veilige overdracht zodat een inwoner de juiste hulp kan en durft aan te gaan. Collega Jessica vertelt erover.

“Als maatschappelijk werker ben ik betrokken bij een Johan. Hij heeft psychische problemen. Zijn vertrouwen in de hulpverlening was beschadigd in voorgaande jaren waardoor hij een steeds geïsoleerder bestaan kreeg en zijn psychische klachten en matteriele klachten verergerden. Door aan te sluiten de tijd te nemen en het contact te blijven zoeken stond Johan uiteindelijk open voor therapeutische hulp. Helpend hierbij is dat ik goed naar hem luister en hem laat vertellen maar ook dat ik eerlijk ben en vertel dat ik zie dat meneer meer nodig heeft in de vorm van therapie.”


Jessica vervolgt: “Ik zoek samen met hem naar een manier waarop het wel veilig voor hem kan voelen om de mogelijkheden van behandeling te horen en eventueel ook aan te gaan. Heel belangrijk is dat meneer de tijd krijgt om hierover na te denken. Door beschikbaar en betrouwbaar te zijn groeit zijn vertrouwen. Waardoor we kunnen afspreken dat er eerst een gesprek komt waarin de therapeut uitleg geeft over de behandelmogelijkheden. Na dit gehoord te hebben durft meneer ook de vervolgstappen te zetten waarbij ik aansluit. Totdat het voor hem veilig genoeg voelt om het verdere verloop van de therapie aan te gaan.”


Heb je ook behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met de maatschappelijk werkers van Sociaal Werk De Kaai.

04-04-2022

Wil jij wat meer voor jezelf opkomen? Doe dan mee met de training: Zeker van jezelf!

De lente staat voor nieuw leven. De bloemen komen uit de knop en de lammetjes staan in de wei. Een goed moment om aandacht te schenken aan persoonlijke groei. Merk je dat je wel wat meer voor jezelf wilt opkomen, maar het nog niet goed durft? Hoe zeg je ‘nee’ als je iets niet wilt, maar …
Lees meer