Terug naar Nieuws

Thjalda over haar stage bij De Kaai

Gepubliceerd op:

 

In september 2020 begon mijn avontuur bij Sociaal Werk de Kaai, toen nog Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân. Ik studeer Social Work aan het Windesheim in Zwolle, in de richting welzijn en samenleving met de specialisatie ervaringsdeskundigheid. Ik mocht voor mijn tweede studiejaar een stage zoeken voor twaalf uur per week bij een maatschappelijke organisatie. Zelf had ik een grote voorkeur voor het algemeen maatschappelijk werk. Dit komt omdat de laagdrempelige ondersteuning en de variatie van thema’s en vragen mij aantrok. Het leek mij interessant om mensen te mogen ondersteunen bij allerlei soorten vragen, zodat mensen de ruimte en het overzicht krijgen om het daarna weer zelf te kunnen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een organisatie die mij aansprak en kwam toen al snel uit bij Stichting Maatschappelijk werk Fryslân, waar ik na een fijn sollicitatiegesprek ben aangenomen.

 Corona

Toen ik begon met stagelopen, zaten we midden in de eerste lockdown van het coronavirus. Ik had vanuit school begrepen dat dit het stagelopen best lastig kon maken, omdat veel bedrijven een thuiswerkbeleid hadden. Toch werd ik bij Sociaal Werk de Kaai goed opgevangen en heb ik weinig hinder ervaren van de beperkingen door het virus. Het contact met collega’s verliep veelal telefonisch, via zoom of op afstand op kantoor. Zelf mocht ik zo veel mogelijk op kantoor komen, waar altijd wel een collega aanwezig was. Het team vond het heel belangrijk dat ik niet alleen was en dat ik ondanks de beperkingen van het virus, toch mee kon kijken met de werkzaamheden.

Ik voelde me erg welkom in dit team en ik ben warm ontvangen. Het team gaf mij een veilig gevoel waardoor ik mij erg snel thuis voelde. Ik mocht open zijn over mijn leerproces en ik vond het niet vervelend om mij kwetsbaar op te stellen. Hierdoor heb ik ontzettend veel mogen leren en heb ik grote stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling als beginnend professional.

Eigen Verhaal 

Het eerste halfjaar heb ik vooral veel meegelopen, waarna ik in januari zelf met een casuïstiek mocht beginnen. Ik voelde me erg vertrouwd om zelfstandig een casus te doen, mede omdat ik dat vertrouwen kreeg van het team. De vragen die ik zelfstandig heb mogen coördineren waren erg uiteenlopend. Zo was mijn allereerste klant een mevrouw met een migratie achtergrond. Ze was opzoek naar passende dag- en tijdbesteding en ze wilde graag hulp bij het verbeteren van haar Nederlandse taal. Uiteindelijk heeft ze zelf alle grote stappen kunnen zetten waarbij ik haar heb geholpen met het vinden van de juiste contactpersonen. Uiteindelijk heeft ze een plezierige weekinvulling kunnen creëren voor haarzelf en voelt ze meer ruimte om te genieten. Nu weet ze zelf wie ze waarvoor kan benaderen en kon ze zelfstandig verder. Na haar volgden nog vele vragen van mensen met ieder hun eigen verhaal. Van echtscheiding tot opvoedvragen en het vinden van de juiste energieverdeling. De vragen en gesprekken gaven mij energie en toen wist ik dat dit werk precies bij mij past.

Uitdagingen

Ondanks dat het algemeen maatschappelijk werk mij in eerste instantie het meest trok, heb ik mij bij Sociaal Werk de Kaai mogen ontwikkelen op alle vlakken. Ik heb kennis mogen maken met schoolmaatschappelijk werk, een stukje bedrijfsmaatschappelijk werk en zelfs onafhankelijke cliëntondersteuning. Ik heb uiteindelijk 2 jaar lang bij Sociaal Werk de Kaai stage mogen lopen. Toen mijn stagejaar erop zat, had ik de kans om ook mijn derde jaar stage te doen bij Sociaal Werk de Kaai. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen omdat ik zeker wist dat ik hier nog lang niet uitgeleerd was. Dat maakte dat ik in september 2021 ben begonnen aan mijn tweede stage jaar waarbij ik 32 uur mocht meedraaien. Het voordeel hiervan was dat ik na mijn vakantie mijn laptop weer kon openklappen en ik op zoek kon gaan naar de volgende uitdagingen. Ik kende alle collega’s al en ik wist wat het werk inhield. Ik had daardoor een vliegende start en heb mijn stage optimaal kunnen benutten. Dat jaar heb ik zoveel mogelijk zelfstandig mogen doen, waardoor ik mij nog meer onderdeel van dit team voelde. In juni 2022 heb ik met een trots en voldaan gevoel, mijn laptop voor de laatste keer dichtgedaan.

Ik heb mijn stage als bijzonder fijne tijd ervaren. Ik wil via deze weg nogmaals alle collega’s van de Kaai bedanken voor het vertrouwen en steun. Tot snel.

26-01-2023

Fit & vitaal

Hoe zorg jij goed voor jezelf in je werk? Ben je fit en voel je je vitaal dan zal dat je eenvoudig afgaan. Soms lukt het je minder goed door ontwikkelingen die er zijn in je werk of thuissituatie, patronen en verwachtingen. Dan is het tijd om de focus te leggen op je eigen vitaliteit. Dat kan door d…
Lees meer