Terug naar Nieuws

Soms ontbreekt er maar een klein stukje, en dan is de wereld weer in orde.

Gepubliceerd op:

 

Het volgende verhaal is gebaseerd op feiten maar voor de privacy van de betrokkene is de naam veranderd.

 

Annie (middelbare leeftijd) heeft zich aangemeld bij het maatschappelijk werk. Zij voelde zich depressief en zag door de bomen het bos niet meer. Annie zag het leven soms niet meer zitten. Door haar lichamelijke klachten zat zij al een tijdje in de ziektewet. Hierdoor had zij minder inkomen. Annie wist niet meer hoe ze rond moest komen...

 Annie heeft een gesprek met maatschappelijk werk. Ik stel Annie zo goed mogelijk op haar gemak en leg onze werkwijze uit. Annie begint wat de ontdooien en vertelt mij over haar financiële zorgen. Annie maakt voor het volgende gesprek een overzicht van haar inkomsten en uitgaven. Het is al snel duidelijk dat er tekorten zijn ontstaan en dat zij nauwelijks rond kan komen. Samen met Annie maak ik een afspraak bij De Barones (zij zijn gespecialiseerd in allerlei vragen over geld, uitkeringen, belastingen en dergelijke). Om de stap voor Annie makkelijker te maken, gaan we samen naar het eerste gesprek met De Barones. De Barones ziet mogelijkheden zodat Annie meer geld kan krijgen. Annie is hier erg blij mee. Zij ervaart meer rust in haar hoofd.

 Positief

In volgende gesprekken komt Annie meer ontspannen en vrolijker binnen. Omdat zij zich zo op haar gemak voelt, durft zij te vertellen dat zij erg negatief over zichzelf denkt. Zij heeft bijna geen vrienden en heeft nauwelijks contact met haar familie. Dit vindt ze best naar. Tegelijkertijd vindt ze het moeilijk om op mensen af te stappen en contact te maken. Wanneer ik haar voorstel om dit eens te oefenen, staat ze hier positief tegenover. Dit wil ze wel. Ik leg haar uit wat de stappen van een eerste gesprek zijn. Het is dus niet zo ingewikkeld als zij denkt. Door het te doen en te ervaren ziet ze in dat de drempel niet zo hoog hoeft te zijn. Annie gaat opgelucht naar huis. Zij heeft gemerkt dat zij, zonder schaamte, haar emoties heeft kunnen uiten. Deze mogen er zijn!

Vertrouwen 

Annie's verhaal maakt duidelijk hoe belangrijk een vertrouwensband met de maatschappelijk werker is. Wat jij ons vertelt is vertrouwelijk en blijft bij ons. Samen zoeken we uit wat voor jou belangrijk is en welke hulp je nodig hebt. Het maatschappelijk werk is gemakkelijk toegankelijk. Iedereen uit de gemeente Heerenveen kan zich bij ons aanmelden voor hulp. Onze gesprekken zijn gratis en je hebt geen verwijzing nodig.