Terug naar Nieuws

Positieve gezondheid in de klas: ‘Wow, we zijn meer met elkaar gaan praten!’

Gepubliceerd op:

 

Een high five in de ene klas, een boks in de ander of stilte alom. De workshop Positieve Gezondheid was steeds hetzelfde, maar de uitkomst per klas totaal verschillend. Als JIDS-team mochten we op de Buitenbaan bij de opleiding KIIM en OSG Sevenwolden Campus  en Kei College de leerlingen vertellen over positieve gezondheid. Een hele kluif, aangezien wij niet als docenten gewend zijn om de leiding in de klas te nemen. Ook verrassend om te zien hoe het over kwam op de leerlingen. Een aantal zeiden namelijk dat ze door het spel meer in contact kwamen met elkaar en er meer onderlinge verbinding tot stand was gekomen. Een onbedoeld gewenst bij effect!

Het Jongerenteam in de school (JIDS-team) bestaat op de Buitenbaan uit GGD-verpleegkundige Marijke de Boer, jongerenwerkers Tim Weidenaar en Pieter Jissel Bonnema van Caleidoscoop en schoolmaatschappelijk werker Engelien van der Molen van sociaal werk De Kaai. Marijke en Engelien werken op het Kei College samen met jongerenwerkers Esther de Jonge en Arne Mast.

Positieve Gezondheid is een middel waarmee je kan toetsen hoe je je op dit moment voelt.  Dit doe je in een spinnenweb door met een cijfer de onderwerpen mijn lichaam, mijn gevoelens en gedachten, nu en later, meedoen, lekker in je vel en dagelijks leven in te schalen. Dan kan opvallen dat je op een onderwerp een lager cijfer geeft, dan de rest. Met de uitleg van het onderwerp kun je voor jezelf een klein doelen stellen, wat ervoor kan zorgen dat je met kleine haalbare doelen je alweer veel lekkerder in je vel kan zitten. Bijvoorbeeld: ’s avonds de telefoon beneden laten liggen, eerder op bed gaan, ’s ochtends ontbijten of meer gaan sporten.

Ben je hier zelf nieuwsgierig naar geworden. Kijk eens op www.mijnpositievegezondheid.nl en vul voor jezelf een vragenlijst in!

23-05-2023

Vertrouwen herstellen

 Vaak komen maatschappelijk werkers van De Kaai in gesprek met inwoners van gemeente Heerenveen, die weinig vertrouwen hebben in hulpverlening. Dat kan in voorgaande jaren beschadigd zijn, omdat bepaalde verwachtingen niet zijn uitgekomen. Ze stoppen met gesprekken, omdat die ook wel eens te pi…
Lees meer