Samengesteld gezin

Wist je dat het wel vijf tot zes jaar kan duren, voordat een samengesteld gezin gewend is aan elkaar en een eigen manier van omgaan met elkaar hebben gevonden? In de praktijk verwachten gezinsleden vaak dat het korter duurt en dan valt het nog wel eens tegen om positief met elkaar te blijven omgaan. Samengestelde gezinnen melden zich vaak aan bij maatschappelijk werk.

Kinderen hebben eerst te maken gehad met ouders die uit elkaar gaan, mogelijk gepaard met spanningen en ruzie. Daarna volgde de scheiding die voor kinderen een grote verandering in hun leven betekende. In het geval van co-ouderschap pendelen zij heen-en-weer. In andere gevallen hebben ze een omgangsregeling, al dan niet met hen besproken.

Wanneer ouders daarna een nieuwe relatie krijgen betekent dat opnieuw een verandering in het leven van de kinderen. De nieuwe partner is voor hen geen vader of moeder, maar wat is diegene dan wel? Hoe worden zij betrokken in deze nieuwe relatie? Wanneer de nieuwe partner bij hen in komt wonen, krijgt het kind opnieuw een verandering voor de kiezen. Het is vaak, hoe goed de ouders hun best ook doen en dit voorbereiden, de keuze van de ouder en het kind moet daarin dan meebewegen. Dat is voor kinderen niet altijd gemakkelijk. Ze voelen loyaliteit naar hun eigen beide ouders toe, komen soms in conflict met zichzelf, de ouder en de nieuwe partner omdat de rollen in het nieuwe gezin veranderen. Je ouder moeten delen met een nieuwe vriend of vriendin kan voor een kind behoorlijk lastig zijn.

Hoe helpen wij jou?

Zit je als volwassene in zo’n situatie en loop je daarin tegen problemen aan, neem dan contact met ons op. Een gesprek kan al heel verhelderend zijn en brengt nieuwe ideeën hoe je met jouw situatie verder kunt.

Ben jij kind in een samengesteld gezin en heb je het er moeilijk mee dat jouw vader of moeder een nieuwe relatie heeft en daarmee is gaan samenwonen? Of kun je niet goed overweg met de nieuwe situatie? Bel of mail ons dan gerust. We kunnen naar je luisteren en eventueel advies geven. Samen maken we de situatie duidelijk en werken we aan verbetering.

Contact

Je kunt ons bereiken via via (088) 030 51 50 of info@sociaalwerkdekaai.nl.

contact

 Agenda

Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Overzicht